שלח לחבר

בס"ד
רבנים.נט

ברוכים אתם בבואכם

חדשות האתר:


פינת הנשים

שלח שאלה לרבנים

הוסף שאלה


הלכות בשמירת העיניים:
הַנִּימוּס מְחַיֵּיב

הלכות בשמירת הלשון:
ביומו תתן שכרו

האם אני חייבת במעשר, אני בת 19 אני רוצה לתרום לאחי האברך


שאלה:(09/08/2011)

תוכן השאלה לרב רביד שלום וברכה רציתי לדעת אם אני חייבת לתת מעשרות מהמשכורת שאני מרוויחה (אני רווקה בת 19) ואם כן למי אפשר לתת? וכמה צריך לעשר? (ואם אני יכולה לתת את המעשרות לאחי שהוא בחור ישיבה)

תשובה:(הרב רביד נגר)

אחותי היקרה, יש פוסקים שסוברים שאינך חייבת במעשר, אך מותר לך לתרום לאחיך ממון כדי לסייע לו וזכות גדולה תיחשב לך.

הרחבה לכל מאן דבעי
יש מחלוקת בפוסקים אם חייבים לעשר כספים או לא, בכל מקרה מי שמתגורר בבית אביו וניזון מכספי אביו, לדעת רוב הפוסקים אינו חייב לעשר ורק אחרי שה' יטיב עמו וירחיב לו, יפריש צדקה מנכסיו, אולם, אם רווק בכל זאת מעוניין לעשר לדעתי הכי טוב שיחסוך כסף כדי לזכות לעלות לישיבה ולממן את לימודיו, או אם מדובר בבת מלך מן הראוי שתחסוך כסף כדי לממן את לימודיה במדרשה, ואם מדובר ברווק\ה שלא מעוניין\ת לעלות לישיבה ו\או למדרשה ויש להם ממון וחפצים להפריש צדקה ולעשר, ראוי שיפרישו עשירית לצדקה, אבל רק מי שבאמת יכול, ומי שבחר לעשר ראוי שיתן מכספו לבני משפחתו העניים שבאמת זקוקים לצרכים בסיסיים (בחינת עניי עירך קודמים) לכן אם יש לך אח שלומד בישיבה מצווה גדולה לעשר עבורו, כך את זוכה גם בחסד עם אחיך (כבוד האח הגדול) וגם במעשר שיגביר את מזלך שכן אמרו חז"ל עשר בשביל שתתעשר. אבל אם בני משפחתו לא זקוקים לצרכים בסיסיים, ראוי לתרום לעניים בני תורה, כי מי שתורם לעני זוכה שנפשו נדבקת בנפש העני בן התורה וכך התורם זוכה להתעלות מבחינה רוחנית.

לקריאת תגובות נוספות בעניין המעשר לחצי כאן: "מעשרות" , "טיפים לפרנסה טובה"
לקריאת תגובה מאתר כיפה בעניין המעשרות לחצי כאן: "כספי מעשר - שו"ת"


מה המקור למעשרות בכלל? איפה כתוב שצריך לעשר?
הראשון שנתן מעשר היה אברהם אבינו , שנתן מעשר משלל המלחמה למלכי צדק מלך שלם. אח"כ אנחנו רואים שיעקב מבטיח להפריש עשירית מנכסיו: "וכל אשר תתן לי עשר אעשרנו לך" מהפסוק הזה למד רבי יוחנן במסכת תענית: "עשר תעשר - עשר בשביל שתתעשר". לדעת התוס' היינו יכולים לבוא ולומר שחייבים לעשר רק מהתבואה, משום שכתוב: "עשר תעשר את כל תבואת זרעך היוצא השדה שנה שנה", ומניין שצריך לעשר גם משאר הרווחים ולא רק מהתבואה? שנאמר: "את כל"

להלכה יש מחלוקת בפוסקים האם חייבים לעשר כספים או לא.
דעה אחת: לא חייבים לעשר כספים ומי שבכל זאת מעשר נוהג מנהג חסידות. (יו"ד שלא) דעה נוספת (הט"ז - דוד הלוי סגל) מעשר כספים זה חלק ממצוות מעשר עני וחייבים בו
יש הסוברים שמעשר כספים הוא מדאורייתא (לאור דברי הט'ז) ויש הסבורים מדרבנן.
יש הסוברים שמעשר הוא צדקה ויש להפריש עשירית (והיא מידה בינונית של צדקה)

בגלל שיש הבדלים בגישות
חשוב שנדע שלדעת הפוסקים שמעשר כספים אינו חובה - אפשר לתרום למגוון גורמים
אך לדעת הפוסקים הסוברים שמעשר כספים חובה - יש לתרום רק לעניים בני תורה

מה מובטח למי שמעשר?
בכל מקרה ה' יתברך מבטיח להטיב עם אותם שנוהגים לעשר. שנאמר: מלאכי (פרק ג',י') נכתב על כך במפורש: "הביאו נא את כל המעשר אל בית האוצר ובחנוני נא בזאת אמר ה' צבאות אם לא אפתח לכם את ארובות השמיים והריקותי לכם ברכה עד בלי די ".



שלח לחבר
מדורג 3 מתוך 5, דרגו 25