שלח לחבר

בס"ד
רבנים.נט

ברוכים אתם בבואכם

חדשות האתר:


פינת הנשים

שלח שאלה לרבנים

הוסף שאלה


הלכות בשמירת העיניים:
מְאַיֵים עָלֵינוּ

הלכות בשמירת הלשון:
העוזרת שגנבה

המדריך למטייל - מה מותר ומה אסור לאכול בחול?


שאלה:(31/07/2012)

שלום הרב רביד, יש לי חברה שנמצאת כרגע בבולגריה והיא נתקעה בלי לחם היא שואלת אם מותר לאכול לחם בבולגריה? מותר להקל לאכול פת של עכו"ם כשאין פת ישראל? או שעדיף שלא?

תשובה:(הרב רביד נגר)

השאלה אינה לגבי פת גויים הנמכרת בחנות, שמותר על פי הדין לאכלה, אלא על המרכיבים שיש בתוך הלחם. כיום בכל המאפיות בעולם משתמשים בשיטות שונות להטעים את הלחם, ומשפרי האפיה טעונים הכשר כמו הקמח, ובחוץ לארץ מצוי מאד שמערבבים גם מרכיבים שאינם כשרים. (כולל שומן מן החי). לכן בכל מקום יש להתעניין בקרב בני הקהילה המקומית שומרי תורה ומצות, ועדיף תמיד לשאול את רב הקהילה - אם יש - איזה סוג לחם מותר לאכול. ניפוי הקמח הוא פרט שולי שאין צורך להתמקד בו. (כך ראיתי שענה הרב אברהם יוסף) 
 
סימני הכשרות הנפוצים בחו"ל:
OU - (עיגול המקיף את האות U) - הכשר שמעניק גוף הכשרות הגדול ביותר בארצות הברית ובעולם בראשות הרב מנחם גנט.
OK - ההכשר השני בגודלו בארהב בראשות הרב יואל לוי.
KF - כושר פדרשן, כשרות הקהילה החרדית בלונדון, היחיד מכולם שמקפיד גם על 'חלב ישראל' וגם על 'אפיית ישראל', כלומר השגחה רציפה במהלך כל תהליך החליבה ויצור מוצרי החלב ובמקביל מוצרי המאפה.
BDL - הכשר הרבנות בלונדון.
BD - הכשר בית הדין של יוהנסבורג וקייפטאון בדרום אפריקה.
KM - ההכשר של ועד העיר מונטריאול הנחשב לחזק ביותר בקנדה.

במה אפשר להקל כשרוצים לאכול בחו"ל?
ירקות ופירות - ירקות ופירות טריים, ירקות קפואים ללא בשר או דגים, פירות יבשים שאינם מצופים בשומן. אם מדובר בפירות המיובאים מישראל הם חייבים בתרומות ומעשרות. באירופה תמצאו לרוב פרי הדר מישראל, בארצות הברית פפריקה וזעתר. גרעיני חמניות ואבוקדו עשויים להיות מיצוא ישראלי.
שימורים - שימורי סרדינים ופירות (לא ענבים) כמו אננס, שימורי אפונה וגזר שמנים - שמן צמחי שכתוב עליו 100 אחוז, עדיף שמן זית.
משקאות חמים - כשמזמינים משקאות חמים כמו קפה או תה רצוי לבקש כוס חד-פעמית או זכוכית. במכונות אוטומטיות יש להיזהר ממרק לא כשר או חלב שמקורו לא ידוע.
משקאות קלים - קוקה קולה, פפסי , פנטה ושוופס נחשבים כלא בעיתיים. יש המתירים לשתות גם בירה ומיצי פירות עם תכולה של 100 אחוז פרי.
דבש טהור וריבות - יש המשתמשים אף ללא הכשר אם אין תוספת של תמציות, אך ראוי לבעל נפש להיזהר.


יש דברים שכדאי מאוד להיזהר בהם:
מוצרי חלב - יש להבחין בין שומרי כשרות המקפידים להשתמש במה שקרוי 'חלב ישראל', להם תהיה בעיה קשה הרבה יותר לצרוך בחו"ל מוצרים חלביים. רק הכשר אחד מבין ההכשרים הנפוצים בעולם, ה-KF, מקפיד בכל המוצרים על חלב ישראל. חלב ישראל הוא חלב שיצורו לווה בהשגחה מתמשכת של יהודי משעת חליבתו. (יש להיזהר מחלב ממקור לא ידוע - עשוי להכיל חלב נאקה)
מרגרינה ומיונז - מכילים לעיתים קרובות חומץ יין או שומן טרף. יש המתירים שימוש בקטשופ היות שהחומץ בתוכו בדרך כלל סינטטי וכדאי להיזהר. 
ממתקים - שוקולד ללא כשרות אפשרי בתנאי שלא תהיה בתוכו תוספת קרם או מילוי אחר למעט אגוזים או שקדים שלמים. מילויי השוקולד עשויים בחלק גדול מהמקרים מתמציות טעם ובסיס שומן מוקשה הדומה בהרכבו למרגרינה ובעייתי כמוה מבחינה כשרותית. אגב, בחו"ל גם שוקולד הנמכר כמריר הוא בדרך כלל חלבי , אבל כמובן שירא שמים יתרחק גם מהמותרות הנ"ל לצאת מספק.

כדאי להיזהר מסימונים מטעים !
הסימון R בתוך עיגול מתייחס, כמובן, לזכויות יוצרים או לסימן רשום בלי קשר לכשרות. כושר סטייל - מעיד על סגנון אוכל יהודי. יוטבע לא פעם על מאכלים כמו גפילטע פיש, לקס. או לחילופין בכניסה למסעדות, בעיקר בארצות הברית המגישות מאכלים בסגנון יהודי. אין שום קשר לכשרות.

דברים נוספים שהגולשים הוסיפו . . .
בשר
- לא להעיז לאכול בכלל אלא אם כן ישנו רובע יהודי ששם אפשר לקנות כשר.
לחם- גם לדעת המקלים , אפשר להקל אולי בבגט , אבל ירא שמים יזהר גם בזה.
ואם כבר קונים לחם כדאי לברר שהוא לא מבריק , אם הוא מבריק סימן שהוא נמרח בשמן ואי אפשר לדעת אם זה כשר או לא. בספרד למשל כל סוגי הלחם אסורים.
פירות , ירקות טבעיים ולא מעובדים - אפשר לקנות. (בתנאי שמכשירים אותם כראוי , יש מלא תולעים בירק) ההיתר נובע מהעובדה שבחו"ל אין דין של תרומות ומעשרות.
דגים- דגים בקופסאות סגורות שידוע שהם כשרים מותר במסעדה יש להיזהר גם בזה.
דגים מעושנים - צריך הכשר ! כי יכול להיות שמעשנים במפעל דגים טהורים עם טמאים.
ביצים- ביצי עוף יש מקלים, בד"כ הביצים הם ביצי עוף. לגבי ביצה קשה, יש מקילים בכך, מכיוון שבדרך כלל מבשלים את הביצים במכשיר מיוחד על אדים. עם זאת, אם ברור שבישלו בסיר רגיל המוחזק כאינו כשר – אין היתר לאכול. (הרב שמואל שפירא)
חלב- מותר למי ששותה חלב נכרי , רק לוודא שאינו עשוי מחלב נאקה או משהו.
גבינות - אין לאכול גבינות או גלידות ללא הכשר.
ואצלנו מקובל שחלב או גבינה שנחלבו ע"י גוי - אסור ! במיוחד היום כשיש תוספות. 
עוגיות- אין לדעת באיזה שומן היה שימוש לשימון התבנית ומומלץ להימנע.
כלים- להביא כלים חד פעמיים מהבית. כלי זכוכית מותרים לאכילה אצל גויים.
יין- רק אם יש רובע יהודי להשיג שם. אם אין אז בשום פנים ואופן לא. להיזהר בזה !
מרקים- אסור , בכל מקרה כדאי לשאול את הקהילה בנוגע לכל המוצרים הכשרים.
מותר לאכול ברשת המזון סטארבסק? תשובה: זה חלב נכרי , כדאי לברר אם יש להם כשרות , כמדומני יש להם כשרות של OU , אם יש כשרות ואתם נוהגים לאכול חלב נכרי אז יש מי שמתיר, אבל חייבים לברר אם יש להם כשרות או לא. אני לא יודע בעל פה.
מה אומר הסימון K? תשובה: KOSHER
מה אומר הסימון D? תשובה: DAIRY (יש דין של חלב גויים שאסור מחשש ערבוב)
בכל מקרה אם כתוב על המוצרים "חלב פרה" אפשר להקל כיון שכיום יצא חוק ואם הם יתפסו על הונאה הם ישלמו מחיר כבד.
ציפס ואורז שבישלם גוי - אסור לאוכלם ובמיוחד אורז שצריך ברירה מתולעים. אבל אם היהודי הדליק את הגז וגם שם את הסיר על האש - מותר , במסעדות שלהם אסור !

בכל מקרה , נושא הכשרות בחו"ל הוא לא נושא פשוט , מצד שני כשלומדים הכל מובן.
אני מציע לך לתת לה לקרוא מאמר נחמד מאתר אחינו בנושא: "הנוסע המתמיד"
וכן לקרוא מאמר שנכתב בסיועו של הרב כץ למטייל בחול: "המדריך למטייל"

לסיכום: מי שרוצה להיות רגוע , שיהיה בקשר עם בית חב"ד בחו"ל וישאל שם. באופן כללי כשהולכים לחו"ל כדאי לסמוך על הקהילות היהודיות המצויות שם ולהתעניין. וחוץ מפירות וירקות חיים (שנוקו היטב) או קופסאות שימורים כשרות שהבאתם מהארץ , אל תאכלו שום דבר , בלי בדיקה קפדנית הדק היטב , בהצלחה לכולם.

     
 




שלח לחבר
מדורג 3 מתוך 5, דרגו 5