שלח לחבר

בס"ד
רבנים.נט

ברוכים אתם בבואכם

חדשות האתר:

בחר מרשימת הרבנים באתר

פינת הנשים

שלח שאלה לרבנים

הוסף שאלה


הלכות בשמירת העיניים:
בָּשָׂר לָבָן

הלכות בשמירת הלשון:
סיפור רכילות על קטן

שאלות ותשובות

FAQ

חיפוש שאלה(חדש! גם משפטים ארוכים!)

חיפוש שאלה לפי מספר סידורי

הוסף שאלה

Add Question

להפיל את הילד או לא להפיל?

שירות לאומי - אחותי רוצה לעשות שירות לאומי בבית ספר לבנות מותר?

התשובות של הרב פשוט מדהימות !

אפשר לראות את הרשימה המעודכנת של מדור ביקשת קיבלת?

הרב תפרסם את השמות של מדור ביקשת קיבלת אני רוצה לבדוק אם זה רשם אותי

ביקשת קיבלת - הרב אני חייב לבדוק אם זה רשם אותי או לא

עמודים:
1


שאלות מומלצות לקריאה

HOT FAQ

מניעת היריון - אני לא רוצה עוד ילדים כרגע


שאלה:

שלום כבוד הרב רביד, רציתי לשאול שאלה שקשורה לברית קודש , תראה הרב , אני אדם נשוי יש לי שני בנים כרגע לא מעוניין להביא עוד ילדים , רציתי לשאול אם ברגע שאני משתמש באמצעי מניעה או אם האשה נוטלת כדורים למניעת היריון, האם הזרע שיוצא שלא למטרת הבאת ילדים נחשב לזרע לבטלה? כי גם בהיריון משמשים וזה לא למטרת הבאת ילדים.

תשובה:
אחי היקר, כשגבר ואשה מקיימים יחסים בזמן היריון אין הדבר נחשב לזרע לבטלה וראיתי בספרים הקדושים שגם בתשמיש שלא לשם הבאת ילדים נבראים ילדים רוחניים וזוכה האדם להתעלות במדרגותיו הרוחניות בזכות אותן כוונות טובות ומחשבות טובות ובזכות הצניעות שנוהג עם אשתו גם בזמן שאין באפשרותם להביא ילד לעולם כגון: שאשתו חולה, או עקרה, או בהיריון, או שאין זה זמן הביוץ, על כל אדם לדעת שכל תשמיש ותשמיש מוליד מלאכים גדולים המסנגרים על האדם ועתיד האדם בעת פקודה בעת בה יעזוב את העולם הזה יזכה לראות את כל ילדיו הרוחניים ויהיה לו נחת רוח גדול אם נהג בצניעות בעת התשמיש ואם לאו , בורא מלאכי חבלה ומקטרגים ח"ו.

בנוגע לאמצעי המניעה ולמניעת ההיריון , זו בעיה רצינית והתחבטו בה כל גדולי הדור
לכן כל זמן שאין לך היתר מרב , האחריות חלה עליך נשמה , גש לרב שלך ותסביר לו את המצב שבו אתה נמצא , אני בטוח שאם הסיבה מספיק טובה הוא יאשר לך או ידריך אותך בדרך הנכונה ויסביר לך מה אפשר לעשות ע"פ ההלכה. אבל בשום פנים ואופן אל תקח את האחריות על עצמך , זו אחריות כבדה וחכמים אסרו על האדם להחליט בנושאים שעומדים ברומו של עולם על דעת עצמו.

להבדיל אלף אלפי הבדלות , רק כדי שתבין כמה חשוב להיוועץ בגדולי התורה , אמשול לך משל: "אדם שנוסע ברכב בלי ביטוח ועשה תאונה" , מי יכסה את הנזקים? האדם הזה מכניס את עצמו לסיכון ויכול בהחלט להיות שרק שהוא יתמודד עם ניסיון לא פשוט וייאלץ לשלם מחיר כל כך כבד על רשלנותו (נסיעה בלי ביטוח) רק אז אולי הוא יבין כמה חשוב להיות מכוסים. כך הם הדברים לעניות דעתי גם בפן ההלכתי , כל זמן שאדם חי בלי רב , בלי הדרכה , בלי שיעור , בלי מורה דרך רוחני , הוא נושא על הגב שלו אחריות גדולה , ברגע שיש לאדם רב והרב אוסר או מתיר לו , הרי שהאחריות מוטלת על הדמות הרוחנית שאוסרת או מתירה את הדבר.

וכבר גילו חכמים: כל המזכה את הרבים אין חטא בא על ידו , לכן אם הרב ירא שמים והוא באמת משתדל לזכות את הרבים לשם שמים , ה' יתברך לא יביא על ידו מכשול.
לסיכום: אני ממש מציע שתעשה לך רב ותתייעץ איתו בכל מה שקשור לדיני מראות כתמים ודמים ובעיקר בעניין הזה של הפסקת ההיריון , ראוי להיוועץ בחכם ובקיא משום שלא כל אדם פשוט מוסמך לפסוק בדיני נפשות , איך אפשר להחליט בנושאים כאלה חשובים?

יש אנשים שמחכים כל כך הרבה זמן ומתפללים שנים רבות כדי לזכות בפרי בטן ויש כאלה שבהינף יד מחליטים שכרגע לא מתאים להם. סיפורים רבים כבר שמענו על בני זוג שהחליטו שתקופה מסויימת הם יימנעו מהבאת ילדים ואח"כ כשרצו לחזור ולהביא ילדים לעולם כבר לא הייתה להם האפשרות ומנעו מהם את הדבר בבית דין של מעלה וחכם עיניו בראשו ודי לחכימא ברמיזא. ברוך תהיה לה' אחי ושיהיה המון הצלחה.

אתה מוזמן לעיין בתגובותיי הבאות בנושא ולראות כמה אנשים פשוט משתוקקים לפרי בטן ומוכנים לעשות הכל כדי לזכות להביא ילדים לעולם. "שו"ת בנושא פרי בטן".
שאלות ותשובות בנושא זרע לבטלה ניתן לקרוא בעמוד הבא: "שו"ת לבני נוער"

שאלות ותשובות דומות בנושא:
א) האם מותר לעכב את ההיריון למטרת לימודים? אנחנו רוצים ללמוד.
ב) אישתי רוצה להיכנס להיריון ואני לא מעוניין מה עלי לעשות עם זה?

שלח לחבר קריאה בניפרד

אני לא מצליח לגרום לבן שלי לחזור בתשובה מה אפשר לעשות?


שאלה:

שלום וברכה הרב רביד, לאחרונה יצא לי לבקר באתרכם ואני ממש מתפעל מהיכולת של הרב להתמודד עם בעיות וצרות הדור ועל כך ישר כח גדול! ראיתי שכבודו בקי בסגולות בדוקות ובקשתי מכבודו אם ישנה סגולה לתשובה שלמה של בני בכורי שנסחף בזרמי הזמן ומלבד תפילות איני מצליח אפילו לדבר איתו בנושא מילה אחת, אני עצמי עוסק בקירוב בני נוער אך אין נביא בעירו כפי הנראה... רוב תודות וה' ישלח עזרו מקודש ויפוצו מעיינותיך חוצה!

תשובה:

שלום וברכה, איש יקר וחביב.
אין לי ספק שאדם יקר כמוך שעוסק בחינוך וקירוב מבין שאין דבר שמשפיע על בני הנוער כמו דוגמא אישית טובה , הרבה פעמים הורים ומחנכים מנסים לדחוק את השעה הם מכריחים את הנערים להתפלל , מכריחים אותם להגיע לשיעורי תורה והכי עצוב , מכריחים אותם לשים כיפה וציצית , לדעתי מדובר בטעות איומה שגורמת לבני הנוער לפתח רגש שלילי למצוות.

נער שהכריחו אותו ללכת לתפילה , רואה בבית כנסת בית סוהר
נער שהכריחו אותו ללכת לשיעורי תורה , יתקשה לפתח רגש מעצמו
נער שהכריחו אותו לשים כיפה , ישליך את הכיפה בהזדמנות הראשונה שתהיה לו
שלא לדבר על ציצית מאן דכר שמיה...

אני לא אומר שצריך לתת לילד יד חופשית לעשות ככל העולה על רוחו , אין ספק שילד בכיתה ו' שאומר לאבא או לאמא שהוא לא רוצה ללכת יותר לבית הספר , יתקל בסירוב מצד הוריו וההורים יכריחו אותו להמשיך ללמוד , מתוך ידיעה ברורה שהדבר יועיל לו מאוד בהמשך הדרך ואם ינטוש את מערכת החינוך בגיל כל כך צעיר החכמה היחידה שתהיה לו היא: "חכמת הרחוב" , כאן אין לי ספק שחייבים להכריח אותו ולדאוג לו.

אבל ברגע שהילד כבר בוגר , צריך לשחרר לו קצת את החבל ולגרום לו לרצות לחזור לבד, לשמש לו דוגמא אישית טובה , חוויה נעימה , שולחן שבת של שירים וניחוחות , דברים שהוא לעולם לא ישכח , דברים שתמיד יגרמו לו לחזור ולהתגעגע למשמעות שלהם , אם שולחן שבת ייראה כמו מלחמת אחים , אם התפילה תיארך נצח , אם בבית לא תהיה אווירה נעימה בין אבא לאמא , למה שהילד ירצה לחקות את הוריו?

החינוך מתחיל מגיל 0.

הרב יוסף רבי בספרו "חנוך לנער" כותב שהחינוך חל על פי הכללים הבאים:
מגיל 0 עד גיל 3 - לומר לילד כן , לא שחור לבן לא לפרט יותר מדי את הסיבות
מגיל 3 עד גיל 6 - אפשר
לנמק את הפסיקה - אל תלך בלי נעליים כי אתה תתקרר..
מגיל 6 עד גיל 9 - צריך לשים לב היטב לגירויים שאליהם הילד נחשף
מגיל 9 עד גיל 12 - הילד לומד מההורים ומהמורים שלו המון, הדמויות הכי חשובות.
מגיל 12 עד גיל 15 - הילד לומד הכי הרבה מהחברים שאיתם הוא מסתובב
מגיל 15 עד גיל 18 - אם שמרנו עליו היטב הוא יזכה להיות אדם לתפארת.

כל 3 שנים הם כנגד יום בבריאה:
מגיל 0 עד גיל 3 - היום הראשון - בו נברא האור והחושך - כן ולא
מגיל 3 עד גיל 6 - היום השני - בו נבראו המים מעל ומתחת לרקיע - קוגנטיבי
מגיל 6 עד גיל 9 - היום השלישי - בו נבראן הדשאים - שפע דשא, שפע גירויים
מגיל 9 עד גיל 12 - היום הרביעי - בו נבראו המאורות - כנגד ההורים והמורים
מגיל 12 עד גיל 15 - היום החמישי - בו נבראו העופות - שחיים סביבנו - החברים
מגיל 15 עד גיל 18 - היום השישי - בו נברא האדם והבהמה - גיל קריטי בעיצוב הילד

אני לא יודע בדיוק באיזה גיל הבן שלך , אבל אני בטוח שהדברים הבאים יעזרו לו.

א) דוגמא אישית טובה - בזוגיות
ב) דוגמא אישית טובה - בתפילות במניין
ג) דוגמא אישית טובה - בשליטה על מידת הכעס
ד) שיחה מלב אל לב - קבלת הילד כפי שהוא מבלי להטיף לו
ה) לא לחבק אותו בצורה מניפולטיבית שתגרום לו להרגיש שיש כאן משחק !

לסיכום: רק תפילות וחיוכים , חום ואהבה וקבלה ! תראה לו שאין מחיר לאהבה שלך כלפיו וכשהוא יראה שמדובר באהבה אמיתית , האהבה הזאת לעולם תישאר , אם האהבה שלנו כהורים לילדים תהיה אהבה שתלויה בדבר , או לפחות זה מה שנשדר להם , ברגע שבטל הדבר הם ירגישו שבטלה האהבה , חבל , תקבלו אותם ותאהבו אותם כל דבר חוזר לשורשו , אל חשש הם יחזרו בתשובה ע"י דוגמא אישית טובה.



שלח לחבר קריאה בניפרד

מדרשה ולימודים - אם אני אשב בבית ובעלי ילמד תורה מהיכן נתפרנס?


שאלה:

הרב רביד היקר שלום, אני חושבת בעתיד לעלות למדרשה חרדית כמו למשל תפארת בנות, ועד כמה שידוע לי הבנות לא לומדות מקצוע במדרשות חרדיות. אני יודעת שיש אפשרות לשלב לימודים ומדרשה אבל הרב אמר "תפסת מרובה לא תפסת" שעדיף שעולים למדרשה לא לשלב עוד דברים. אז רציתי לדעת מה עושים? מתחתנים ואח"כ לומדים? או שהבנות לא לומדות מקצוע בכלל? ועוד שאלה אז ממה הם מתפרנסות? מהעבודות הכלליות שיש בחוץ? תודה רבה מראש:) ה' יברך אותך.

תשובה:
אחותי היקרה, מי אמר לך שבנות חרדיות לא לומדות? אם בנות חרדיות לא לומדות אז מי לומד במכללות החרדיות? בעידן המודרני לא חסרות מכללות כשרות שמאפשרות לבנות החרדיות ללמוד.

אם אני אלך למדרשה אני אתחיל מאוחר את החיים לא?
אם בציבור הדתי לאומי יש רבנים שמתירים לנערות לעשות שירות לאומי שנה שנתיים ורק אח"כ להתחיל את החיים, רק אח"כ להתחיל ללמוד ו\או להקים בית בישראל. אני לא רואה שום סיבה שבת מדרשה לא תלך לשנה שנתיים מדרשה ורק אח"כ תקים בית
ומי שחושבת שבשירות הלאומי היא תורמת לעצמה ולמדינה יותר מאשר במדרשייה,
אני חושב שהיא טועה טעות מרה. 

מי תורם יותר למדינה?
לדעתי בת מלך שהולכת למדרשה תורמת לעצמה ולמדינה הרבה יותר , היא תורמת לעצמה בזה שהיא מבססת את מעמדה הרוחני וקונה לעצמה מיומנויות תורניות נפלאות ובנוסף היא תורמת לעם ישראל בצניעות שלה וביראת השמים שלה. אם עד עכשיו היא התירה לעצמה ללכת עם חצאית ע"פ עיקר הדין, אחרי שנת מדרשה החצאית שלה תהיה ראויה לבת מלך ברמה של מהדרין ולא רק רבנות. אם בעבר היא הרשתה לעצמה ללבוש חולצות צמודות ולפלרטט יותר , אחרי שנת מדרשה כל עולמה הרוחני משתנה לחלוטין. במקום להתאים את עצמן לחיים , בנות לומדות להתאים את החיים לעצמן.

ממה הבנות שלומדות במדרשה מתפרנסות?
עשרות אלפי בנות מדרשה הקימו בתים נאמנים בישראל ואינן רעבות ללחם , הפרנסה מגיעה וה' דואג שהיא תהיה מכובדת ויפה , חרדים לא מחפשים להיות מליונרים , אבל גם לא נזקקים , רוב החרדים שאני מכיר אינם נזקקים ואינם פושטי יד
אפשר ללמוד מקצוע , אפשר ללמוד במכללה , אפשר לעשות קורסים , חוץ מזה , גם ככה כשכל שנה שנתיים יש ילד ברוך ה' , במקום לשלם לעובדת זרה שתגדל את הילדים ולבזבז עליה את רוב המשכורת , לפעמים אין שום דבר רע בזה שאמא תגדל את בניה ובנותיה בנחת והבעל ידאג לפרנסת הבית.

אם הבעל לומד תורה והאשה עם הילדים בבית מהיכן מגיע הכסף?
בואי נהיה מציאותיים , עד שהגיעו הילדים היה לבעל מספיק זמן ללמוד , להחכים ולהכשיר את עצמו באחד ממקצועות התורה , רב , מורה , מחנך , מוהל , שוחט , מרצה , סופר סתם , משגיח כשרות , איש מקצוע , חסר מקצועות? היום יש חרדים אפילו בענפי ההייטק השונים , בכל מקרה , תאמיני לי שלבחור החרדי יש סייעתא דשמייא וה' יתברך מסייע לו להצליח בכל אשר יפנה בזכות התורה הקדושה. אז אחרי שלוש ארבע שנים של התמקצעות בישיבה הגבוהה , אפשר לעבור לכולל ולעבוד במקביל כשיש צורך.

מותר לחרדים לעבוד?
ברגע שיש צורך לפרנס את בני הבית לא רק שמותר לחרדים לעבוד , חובה עליהם לעבוד , אני את התלמידים שלי מעודד תמיד לדאוג לפרנסת הבית בעתיד , ללמוד במקום שמאפשר להם להתפתח ברמה מקצועית כל אחד כפי מעלותיו ויתרונותיו כפי שחנן אותו ה' יתברך , יש אנשים שמתאים להם להיות מורים , יש שמתאים להם להיות משגיחי כשרות ויש שמתאים להם להיות בעלי מקצוע , רוב החרדים היום עובדים לפרנסתם , כסף לא גדל בעצים , כשיש לאדם 8 ילדים הוא חייב לספק מענה הולם ולדאוג לפרנסת אשתו וילדיו ותפסיקו להאמין לסיפורים שכל חרדי שני פושט יד, זו לא המציאות , מנסים לצייר את החרדים כמסכנים וכנזקקים שחיים על קופת הציבור , זה לא נכון !

אז למה ראשי ישיבות באים כל הזמן להתרים?
כי מישהו צריך להחזיק את הישיבה , חרדי לא צריך להחזיק גם את הבית שלו וגם את הישיבה , בעם ישראל מאז ומעולם היה יששכר והיה זבולון , ומי שלא יכול ללמוד תורה זוכה לפחות להימנות עם תומכי התורה , בחינת: "ותומכיה מאושר" , אבל מה זה קשור לגידול הילדים ולרווחת הבית שלו? חרדי לא אוסף תרומות כדי להאכיל את הילדים שלו , הוא אולי אוסף תרומות כדי להחזיק את הישיבה שלו ואת לומדי התורה אבל את בני ביתו הוא דואג להאכיל ע"י עמל כפיו , בחינת: "יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך"

אבל יש ישיבות שמבקשות תרומות להחזקת האברכים לא?
נכון שיש ישיבות שמקבלות תרומות כדי לסייע לאברכים , אבל הסיוע הוא ממש מזערי, מהתרומות האלה האברך בקושי יכול לשלם חלק מהשכירות שלו או שלפעמים הכסף הופך להיות חלק מהתקציב שלו לסעודת החג ו\או השבת , אבל לבוא ולדמיין שמ-50 ש"ח בחודש שאדם תורם הוא מחזיק אברך נו.. באמת.. הוא אולי עוזר ואני לא מזלזל בעזרה הנפלאה הזאת , אבל מכאן ועד לחיי תענוגות הדרך רחוקה , יש אנשים שחושבים שהחרדים יוצאים לסוף שבוע בהולנד או בהוואי בזכות התרומות שלו חח, אולי כדאי שאסביר לכם אחת ולתמיד מי באמת תורם למי. כשאדם תורם לחרדי והוא חושב שהוא עושה לו טובה בזה שהוא מחזיק אותו , צר לי לאכזב אבל ההיפך הוא הנכון , התורה היא זו שמחזיקה את כולנו ומי שלא לומד תורה זוכה שיהא חלקו בתורתו של אותו חרדי שיושב ולומד תורה בחינת: "ותומכיה מאושר" אז... 

אז חרדים כן מקבלים כסף בסופו של דבר.
מעטים הם החרדים שמתקיימים רק מתרומות , רוב החרדים היום עובדים , יש שתורתם אומנותם וכל היום וכל הלילה הם מוסרים נפש על לימוד התורה והלוואי שיהא חלקנו עמהם , בחינת: "ושים חלקנו עמהם ולעולם לא נבוש" ,  והם אלה שמחזיקים את העולם ומקיימים את העולם , בחינת: "אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי". אבל רוב החרדים היום עובדים ומפרנסים את בני משפחתם מיגיע כפם. 

לסיכום: יש אנשים שאחרי הלימודים הולכים לטייל שנה בחו"ל , יש אנשים שאחרי הלימודים עושים שירות לאומי שנה שנתיים , בדיוק כך יש בנות מקסימות שהולכות למדרשה שנה שנתיים או שישר מתחילות ללמוד במכללות חרדיות ואין בזה שום דבר רע , להיפך זו התרומה הנפלאה ביותר למדינה שלנו , מדינה שעיקרה הוא צביון תורני ולא צביון חופשי בחינת: "להיות עם חופשי בארצנו" חח (מילתא דבדיחותא כמובן) 
 ומהיכן נתפרנס? מעמל כפינו ומלימוד תורתנו , יש שתורתו אומנותו ויש שאומנותו לא רחוקה מתורתו והעיקר שלא נדאג כי דאגה מורה על חוסר בטחון בה'.

נ.ב - גם אם תהיה לאדם פרנסה בשפע הוא יחפש על מה להתלונן , בדיוק כפי שקרה במדבר , כשאכלנו את השליו ואת המן שירד מן השמים וכשהמתיק לנו ה' את מי מרה, תמיד ידענו להתלונן ולהיות קטנוניים , כי לא סמכנו על בורא עולם ויכולתו לפרנסנו וכי חסרים שליחים למקום? הרי בעסקה טובה אחת של נדלן אדם יכול לפרנס את עצמו בזמן שחבריו עובדים שנים רבות ועמלים לפרנסתם. אם אדם קנה בית במליון ומכר אותו במליון וחצי , הרי שהרוויח חצי מליון שקל בעיסקה טובה אחת , נו... עכשיו יש לו הרבה זמן ללמוד תורה לא? בקיצור לא חסרים שליחים למקום. ה' נתן חכמה לחרדים ובעסקאות חכמות ונבונות אפשר להתפרנס בזמן מועט לתקופה ארוכה ודי לחכימא...

שאלות ותשובות דומות בנושא:
א) מה עדיף עובד ולומד או לומד יום שלם?
ב) אבא שלי לא מרשה לי להתחתן עם בחור בלי מקצוע.
ג) למה החרדים לא עובדים בכלל ולא מתגייסים לצבא בכלל?
ד) אני אתאיסט שמאלני הומוסקסואל חילוני ואתם חרדים אוכלי חינם.
ה) תפסיק לטחון מים , כל הדתיים שקרנים ושחקנים כולם סוטים.



שלח לחבר קריאה בניפרד

שלום בית - בעלי קורא לי אוטיסטית מטומטמת וחולת נפש !


שאלה:

שלום כבוד הרב שאלתי היא לגבי שלום הבית. קראתי כאן תגובה שלך לאישה שפנתה בעיניין של וויכוחים תמידיים וחוסר פירגון... וחלק מהתשובה הייתה שלנסות לא להעיר ישירות ולא לגרום לתחושת אשם ולחפש את החיובי ולא השלילי ולפרגן ובעצם לשמש דוגמא. אני אם לשלושה ילדים קטנים... הלוואי ויכולתי לדעת מה עובר עליו באמת... אני סובלת מחוסר פירגון במצב הטוב יותר מזה ממילים פוגעניות, במידה והוא אמר לי משהו ולא הבנתי אותו נכון הוא קורא לי "אוטיסטית" מטומטמת חולת נפש ועוד ברכות מה לעשות?

תשובה:
עליכם לפנות לייעוץ זוגי בהקדם , אם הוא הגיע למצב שהוא מזלזל בך בצורה כזאת , זו באמת בעיה , חשוב מאוד שהוא יבין שהוא לא יכול לדבר איך שהוא רוצה , את לא סמרטוט ובטח ובטח שאינך צריכה לספוג את הבזיונות האלה בנוכחות הילדים שמתקלקלים ומקבלים דוגמא אישית אלימה אימפולסיבית ולא טובה. אל תתפשרי ! תלכו לייעוץ זוגי.
כך , הוא יתבייש לדבר אליך בצורה כזאת כי הוא ידע שמישהו אחר יודע מה קורה בבית,
זה לבד כבר יאפס אותו וירסן אותו.

כשהוא אומר משהו ואני לא מבינה הוא ישר מקלל...
את לא אוטיסטית , לא מטומטמת ולא חולת נפש , את אשה מקסימה ונפלאה והגיע הזמן שהוא יתחיל להיזכר למה הוא התחתן איתך , ככה מדברים לאשה שהביאה לעולם 3 ילדים מקסימים? זו התודה רבה? אני ממש מצטער אני לא חושב שזה מגיע לך , גם אם את לא ממש מבינה אותו. נו.. אז מה??? אז אתם משדרים על גל שונה , בעיה ידועה ומוכרת , זה מתיר לו לקלל אותך ולהתנהג אליך בבוז??? אני ממש לא חושב... אם תרצי אני מוכן לשוחח איתו בפלאפון  , הייתי מקבל אתכם לייעוץ אבל כבר אין לי זמן לצערי הרב.

אתם זקוקים לעזרה ראשונה - מד"א !
תפנו לייעוץ זוגי ותגידי לו בפירוש שאת לא מוכנה שהוא יתנהג אליך בצורה כזאת , בטח ובטח שלא לפני הילדים , אסור לו לפגוע בך , מצד שני גם את צריכה להיות חכמה ולא להחזיר , אני בטוח שגם לו יהיה הרבה מה לומר עליך ולא שייך לשפוט מבלי לשמוע את שני הצדדים , לכן אני מציע שתפנו לייעוץ זוגי , המטפל ישמע את שני הצדדים וייעץ לכם מה לעשות , כרגע , אני חושב שכל יום שעובר ואת סופגת את הקללות האלה והבזיונות האלה , זה רק פוגע לך בנפש והורס את הילדים שלך. חבל.

לסיכום: תשתמשי בחכמה שלך לגרום לו להסכים להגיע לייעוץ זוגי , אל תתפשרי על זה.
ברגע שמישהו אחר ידע מזה , הוא יתחיל להרגיע. תגידי לו שאת לא רוצה לשתף את בני המשפחה ולספר להם הכל , כי את כבר לא יכולה לשמור את זה בבטן , את חייבת לפרוק את זה ולהוציא את זה החוצה עם איש מקצוע , דחוףףףף , תלחיצי אותו שיבין שהוא חייב להירגע אחרת , את מספרת על כך לאמא שלך ו\או לאבא שלך , את לא מסוגלת יותר !

נ.ב - אני מצרף לכם בזאת שו"ת בנושא שלום בית - לקריאה לחצו כאן: "שלום בית"

שלח לחבר קריאה בניפרד

שלום בית - מה עושים כשאין לאשה תאווה כלפי בעלה? אין לה חשק.


שאלה:

מה עושים כשאין לאשה חשק רגש וכח ליחסים עם בעלה, מה הרב מציע לעשות? יישר כח למפרע

תשובה:
שלום וברכה, אם לא מדובר בבעיה רפואית שמצריכה טיפול חיצוני, זה בד"כ נובע מהתנהגות לא נכונה של הבעל ומחוסר תשומת לב , ברגע שהבעל מכבד את אשתו ולא רואה אותה כדבר מובן מאליו , אין לי ספק שהמצב הרגשי ישתפר.

זה מה שלדעתי עליך לעשות.
א) להקשיב לה ולא רק להשמיע לה , כשגבר לא מקשיב לאשתו זה מרחיק אותה ממנו.
ב) מעבר לזמן שאתם אוכלים ומדברים כבדרך אגב תמצא זמן קבוע לשבת איתה.
ג) לשבת ולדבר לפחות 10 דק' לא פחות ! במיוחד אם מדובר בשנים הראשונות.
ד) כשמגיע הזמן שבו אתם מותרים, תחשוב עליה ולא רק על עצמך (ודי לחכימא ברמיזא)
ה) הדרך לתוצאה חשובה יותר מהתוצאה עצמה - מתמטיקה פשוטה (תחשוב על זה)
ו) נסה להיות חכם,ברר מה מעיק עליה לפני שתחשוב על הרגש, תמצא את המניע
ז) נסה להיות נחמד,להפתיע אותה,לא להיות שגרתי,לכתוב לה,לקנות לה זה יועיל

אח יקר,חוסר רגש הוא בד"כ תוצאה של הזנחת הקשר,לדעתי הדבר נובע מחוסר תקשורת ברגע שהתקשורת הבין-אישית שלכם תשתפר הכל יבוא על מקומו בשלום.

להלן טיפים לשיפור התקשורת הבין אישית - 13 מי יודע?   \ לוקט ע"י רביד נגר
1) אל תעבירו אחד לשני ביקורות מזלזלות \ מלגלגות ו\או עוקציות
    זה בד"כ גורם לנתק רגשי וריחוק, כשאדם נפגע הוא בד"כ פוגע בחזרה ונוצר נתק.
2) אל תגיעו למצב של חוסר תקשורת , כשיש ביניכם חילוקי דעות,דברו על זה בכבוד
    כששותקים ומבליגים, שומרים את הכעס בבטן עד שיום אחד,התפוצצות יוצרת נתק
3) תדובבו אחד את השני - כשאחד מכם חסר סבלנות\מתוסכל או עצבני תעודדו שיחה
    את כועסת עלי? האם עשיתי משהו לא בסדר? את רוצה שנדבר? חשוב לי שנדבר!
4) תחליטו אם לפתוח דיון או לא - אם אתם לא במצב רוח רגוע,לא כדאי לפתוח דיון
    וסביר מאוד להניח שהוא יסתיים במריבה קולנית , אתם בוחרים מתי לנהל שיחה.
5) אל תחליטו האחד בשביל השני - תתייעצו אחד עם השני לפני קבלת החלטות ואל
    תודיעו אחד לשני על החלטה שקיבלתם מבלי ששיתפתם אותו בקבלת ההחלטה
6) אל תזכירו נשכחות בזמני מריבה - אף אחד לא מושלם,כדאי מאוד שתתתמקדו
    בנושא השיחה הרלוונטי במקום לפתוח את כל ההיסטוריה, זה לא ייגמר חבל.
7) כשצד אחד מתקיף - על הצד השני לעצור עד יעבור זעם , לשון רכה תשבר גרם
    תענה בנחת ותאמר: "לא נעים לי כרגע , אני מוכן לדבר בצורה רגועה ומכובדת"
8) אל תצפו לשנות אחד את השני, הרבה יותר קל לקבל את הצד השני ולחיות עם
    השוני. זוגיות טובה תלויה בוויתור הדדי וביכולת שלכם להכיל ולהקשיב לאחר.
9) לדבר לדבר לדבר,גם בבעיות תקשורת אישיות שנוגעות לזמן שבו אתם מותרים,
    חשוב שכל צד ישתף את הצד השני בקשיים וברצונות שלו, וימנע מאגואיזם. 
10) אל תזניחו את עצמכם מבחינה הגיינית - בעיות של הגיינה עשויות להיות גורם 
       עיקרי לריחוק תקפידו לצחצח שיניים,לשים דאורדורנט,להתקלח, תהיו נקיים.
11) בנק המחמאות - אל תתביישו להחמיא, אשה שלא מקבלת לפחות 5 מחמאות 
       ביום , לא תעניק יחס חם ואוהב , אם תפקיד בבנק המחמאות תוכל למשוך
12) זמן קבוע - תקבעו זמן קבוע שבו אתם מדברים , יוצאים , יחד ביחסים (כהלכה) 
      כשהדברים מוגדרים, הרבה יותר קל, תכנון נכון של הזמן חוסך הרבה אי נעימות.
13) לא כל מגע חייב להיות עם קונוטציות מיניות , גבר צריך לאהוב את אשתו ולגלות כלפיה סימני חיבה, לא רק בליל טבילה, משום דרכי צניעות לא ארחיב, המסר ברור.

לסיכום: זוגיות טובה לדעתי היא היכולת לצאת ממשברים בצורה נכונה , כשלא יודעים איך לסיים מריבה, בד"כ נגררים למריבות סתמיות שעשויות להסתיים בנתק רציני , לא עושים ברוגז לא שותקים ולא מקללים , מוצאים זמן לדבר , מתפייסים והכי חשוב , מדברים על זה ולא שומרים בבטן.

לקריאת שאלות ותשובות נוספות בנושא שלום בית לחצו כאן: "רביד נגר - שלום בית"
שלח לחבר קריאה בניפרד

איך מתבודדים? זה נראה לי קצת מצחיק


שאלה:

אני ב"ה משתדלת לעשות התבודדות כל יום במשך 20 דקות לפחות. אבל לפעמים כשאני מדברת עם ה' אני מרגישה כאילו אני עושה פוזות. אפילו שאין אף אחד בחדר ואני לגמרי לבד. לפעמים אני מרגישה בהתבודדות כאילו אני עושה פוזות על הקב"ה כאילו הוא לא יודע מה קורה בתוכי וכאילו שהוא לא קורא מחשבות. אני לא זוכרת שזה קרה לי שהייתי עם חברות אבל שאני לבד ומדברת עם הקב"ה זה כן קורה לי איך?! מותר לעשות פוזות על ה'?!

תשובה:
נכון שבהתחלה זה נראה לנו קצת הזוי וקצת מצחיק , אבל עם הזמן מתרגלים וממש מרגישים שיש עם מי לדבר , ה' שם , הוא שומע ומקשיב לך , נכון שהוא יודע על מה אנחנו חושבים , אבל הוא מאוד אוהב לשמוע אותנו מדברים איתו , מבקשים ממנו ,

פעם שאלו אותי, בשביל מה ה' צריך אותנו , התשובה שלי הייתה בדיוק בשביל זה !
בדיוק כמו שאנחנו רוצים להביא ילדים לעולם כדי שיהיה לנו למי לעזור ולהעניק ,
ה' יתברך ברא אותנו כדי לעזור לנו ולהטיב לנו כי ה' הוא טוב וטוב דרכו להטיב
אם לא נתייחס אליו ונבקש ממנו עזרה , לעולם לא נצליח להתחזק באמונה, בשביל מה הוא ברא לנו פה? שנתקשר איתו בטלפתיה?

זיכרי ! "היושבת בגנים חברים מקשיבים לקולך השמיעיני" - ה' אוהב לשמוע אותנו !
ה' מתאווה לתפילתם של צדיקים , התבודדות היא דבר מצויין ואין צורך ללכת ליער כדי לדבר עם ה' , אפשר לעשות את זה במרפסת , בחדר ואפילו תוך כדי נסיעה , כל מה שצריך לעשות זה להיות קצת יותר מרוכזים להתנתק רגע מכל המדיה והסובבים אותנו ופשוט לחייך , לומר תודה לה' על הכל , לומר שלמרות שאנחנו לא מבינים אנחנו מאמינים שהכל לטובה , לבקש בקשות גם אם נראה לכם שהן לעולם לא תתגשמנה ,    אתם עשויים לגלות כל כך הרבה הפתעות שזה פשוט לא יאומן ! ה' שומע אתכם...

רוצים הוכחה שה' שומע לנו? כנסו לקישור הבא ותשמעו את הסיפור על הסוף , קטע קצר שכל מי שרואה אותו מתחזק באמונה שלימה: "ה' שומע אתכם - פשוט דברו איתו"
כל מי שלא מאמין בהשגחה פרטית שיראה את הקטע - מדובר בסיפור אמיתי !!!!!!!!!!!!
שלח לחבר קריאה בניפרד

אחי הקטן צופה באתרי זימה , מה לעשות איתו עכשיו?


שאלה:

כבוד הרב אח שלי צופה באתרי פריצות וזימה ובגלל שהוא כל היום בחדר ואמא שלי לא יודעת מה הוא עושה היא לא יודעת את זה. (מן הראוי לציין שהיא כן שמה חסימה באינטרנט אבל אח שלי עקף אותה בעזרת חבר שלו על ידי גלישה מהאינטרנט של השכנים) אח שלי סומך עליי שלא אגלה לאמא שלי והוא כל הזמן אומר לי שאני היחידה שהוא סומך עליה. אני לא יודעת מה לעשות! הוא לא רוצה שההורים שלי יכנסו לו לחדר, כשהם רוצים להיכנס הוא בורח

תשובה:

אחותי היקרה, בראש ובראשונה כל הכבוד לך שהגעת למצב שבו אח שלך משתף אותך בחיים שלו , זה רק מעיד שרכשת את אמונו , אולם, לצערי הרב חשיפה שכזאת מחייבת אותך בדיווח , אחרת את סוג של "שותפה" לדבר עבירה. לכן זה מה שעליך לעשות.

א. לשוחח עם אבא ו\או עם אמא , את כבר תרגישי עם מי יותר נכון לשוחח בנושא.
ב. "בתחבולות תעשה לך מלחמה" , תשתדלי להיות עדינה לטובת הנער ולא להקצין.
ג. השיחה עם ההורים צריכה להיות שיחה בונה ולא שיחה הורסת. (תחשבי היטב)
ד. תנסי לקרוא בבית סיפורים מרגשים שקשורים לצניעות לחצי כאן: "סיפורים"

האמת אם היה מדובר בבחור דתי יתכן מאוד ששיחות בנושא "גזל" יועילו , כדי שלא יגזול אינטרנט מהשכנים , אבל היות ומדובר בבחור צעיר שצופה בזימה , יהיה קשה מאוד לדבר על הנושא. (אולי תתני לו לצפות בקטע הבא: "שיחה בנושא פריצות" )

שלח לחבר קריאה בניפרד
שאלות ותשובות נוספות
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime