שלח לחבר

בס"ד
רבנים.נט

ברוכים אתם בבואכם

חדשות האתר:


פינת הנשים

שלח שאלה לרבנים

הוסף שאלה


הלכות בשמירת העיניים:
לִּי זֶה לֹא יִקְרֵה

הלכות בשמירת הלשון:
כאשר כבר קיימת שנאה

סימני ליל הסדר - הרב שמעון כהן

בס"ד
סימני ליל הסדר
קדש, ורחץ, כרפס, יחץ, מגיד,רחצה, מוציא, מצה, מרור, כורך, שולחן עורך, צפון, ברך, הלל, נרצה...:

פירושם של הסימנים: קדש- יקדש על היין. ורחץ- ייטול ידיו ללא ברכה לדבר שטיבולו במשקה. כרפס- ייקח פחות מכזית כרפס ויטבילה במי מלח. יחץ- יחצה את המצה האמצעית לשני חלקים, ישמור את החלק הגדול לאפיקומן, ואת החלק הקטן יחזיר בין המצות. מגיד- יאמר את ההגדה בשמחה ובטוב לבב. רחצה- ייטול ידיו בברכה לסעודה. מוציא- יברך המוציא לחם. מצה- יברך מיד לאחר המוציא על אכילת מצה, ויבצע משתי המצות העליונות, ויאכל המצות בהסיבה. מרור- ייטול כזית חסה או חזרת ויטבלם בחרוסת ינער ויאכל. כורך- ייקח מצה, מרור, וחרוסת ויכרכם יחדיו ויאכלם בהסיבה. שולחן עורך- יאכל סעודת החג. צפון- יאכל כזית אפיקומן. ברך- יברך ברכת המזון. הלל- יאמר את ההלל. נרצה- אם עשה דיני הסדר כהלכתם מובטח לו שיהיה רצוי לפני הקב"ה.

כמובן שיש לשתות ארבע כוסות יין, עדיף יין אדום יבש. אך חכם עיניו בראשו שאם ישתכר מזה, עדיף שישתה מיץ ענבים. בידוע שיש סודות גדולים בסימני ליל הסדר.

הרב הצדיק רבי מאיר מפרמישלן זצוק"ל הסביר את סימני ליל הסדר בדרך מוסר על חסד וצדקה שיש לעשות עם העני. קדש ורחץ- אם אתה רוצה להתקדש ולהתרחץ מעוונותיך, אזי עליך לעשות כרפס- הכר שתחת ראשך ופרנסתך, יחץ- חצה אותה ופזר לעניים ונזקקים. ואם יבואו לביתך נהג בהם בדרך זו, מגיד- כשיכנס מיד תגיד [תאמר] לעני, רחצה- טול ידיך לסעודה. מוציא- שיברך המוציא על הלחם שתגיש לו. ובזכות זו המצווה, מצה – מרור- תצא מביתך המרירות והצער. אבל עליך להקפיד על כורך- שתשב עם העני יחד לסעודה ואל תניחנו בצד לאכול כמצורע. בשולחן עורך- תשבו. ובזכות אלו הדברים, צפון- הזהב והממון שאדם מצפין [מסתיר]. ברך- יברך אותם השם יתברך וישמרם. ואזי תמיד ימלא פיך ברך- ברכות והודאות להשם יתעלה ויתברך.

והעושה אלה תמיד נרצה רצוי הוא לפני הקב"ה ולפני אחיו היהודים. הרב יעב"ץ זצוק"ל מביא שמי שרוצה שקדש ורחץ- ישמור "כרפס" שהם ר"ת כ" כלל, ר" ראשון, פ" פה, ס" סגור. ישמור את פיו מלדבר דברים רעים על אנשים, ולא יענה למבזים אותו, ואף לא יתערב במריבות לעולם. וע"י כך יקוים בו "שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו".
מגיד- תחילת ההגדה היא במאמר " הא לחמא עניא" שפירושו אלו המצות לחם עוני, ועוד אנו רואים על שולחן ליל הסדר את המרור, להזכירנו את הלחם הצר והמרורים שאכלו אבותינו במצרים, מקשה רבנו מאיר מפרמישלן זצוק"ל מדוע איננו שמים על שולחן ליל הסדר גם כסף וזהב להזכיר את אבותינו שיצאו ממצרים ברכוש גדול? ותירץ שעכשיו אנו עדיין בגלות לכן מרור נשאר לנו בשפע אך כסף וזהב איין..... פסח הוא פה~ סח, לשון פה מדבר יש מצווה מהתורה להרבות בסיפור יציאת מצרים. בייחוד לילדנו שהם דור ההמשך עלינו להמחיש להם את הניסים הגדולים שעה הקב"ה לאבותינו בעבר. לכן נשתדל כולנו ללמוד את ההגדה ככל יכולתנו שיהיה לנו מה להעביר הלאה. חג כשר ושמח.